Ik neem voor het trimmen alleen nog maar konijnen aan. Wil je meer weten of een afspraak maken neem dan contact op via onderstaand contactformulier!

 

De vacht is een belangrijk onderdeel van ieder dier, het zorgt voor warmte, bescherming tegen de kou maar ook tegen zon, je kan met je vacht goed laten zien of je gezond of ziek bent. Maar ook is de vacht een belangrijk onderdeel van het dier zijn lichaamstaal.

Ieder dier heeft zijn eigen soorteigen vacht. Kort, lang, ruw, zacht noem maar op. Daarom heeft ook ieder soort vacht en ras zijn eigen vachtverzorging nodig.

Voor de een is dat regelmatig scheren of knippen, voor de ander is dat uitwollen, ontklitten of effileren. De ruwharige vachten worden geplukt maar bepaalde vachten van katten kunnen ook geplukt worden terwijl die niet ruw zijn. Twijfel je over de vachtverzorging van je dier en weet je niet goed wat voor produkten je moet gebruiken? Wil je meer informatie neem dan contact op via het contactformulier hieronder voor een goed advies! 

 

Het konijn

Men denkt dat de voorouders van de konijnen die wij nu kennen uit Azie komen. In Europa heeft het wilde konijn zich overal verspreidt. Er zijn sporen gevonden dat al een miljoen jaar geleden konijnen leefden in Europa behalve in de noordelijkste streken van Rusland. In de laatste ijstijd werd het konijn verjaagd naar Zuid-Europa zoals het hedendaagse Spanje, Italie en Portugal. De Romeinen begonnen ze als voedseldier te houden en namen ze mee naar veroverde gebieden. Rond de middeleeuwen kwamen de eerste konijnenrassen. Dit waren het Pooltje (dwergras) en de Hollander. Maar pas in de 19e eeuw kwamen er flink wat rassen bij.

 

Konijnen vallen officieel niet onder de orde knaagdieren maar wel onder de haasachtigen. Er is best wat verschil tussen konijnen en hazen. Er zijn verschillen in de oren, achterpoten e.d. maar ook grote verschillen in gedrag! Konijnen leven in holen en hazen in legers (greppels), Konijnen leven in grote groepen terwijl de haas een solitair gedrag heeft. Genetisch zijn ze totaal verschillend en kunnen dus niet kruizen.

 

Konijnen kunnen door hun natuurlijk karakter best wel vaak in onze ogen gedragsproblemen hebben zoals agressie, tralieknagen, grommen en aanvallen, kaalplukken, nestelgedrag en schijnzwangerschap. Hierover en over verzorging kun je terecht bij www.bunnybunch.nl.

 

De rassen worden in grote ingedeeld. En op kleurtype.

Dwergrassen - 0.a.  Kleurdwerg, Pooldwerg en Nederlandse Hangoordwerg

Kleine rassen  - o.a. Tan, Rus en Hollander

Middelgrote rassen

Al deze rassen zijn kortharig.

 

Rassen met bijzondere vachtstructuren

Rex - fluweelachtige haarstructuur

Angora - lange zijde-achtige haren

Satijn - hoogglanzende vacht die meerdere soorten haren bevat

Voskonijn - Langharig ras met korte haren rond kop, poten en buik

 

Dan zijn er ook nog rassen die niet officieel erkend zijn maar die je wel steeds vaker ziet!

Leeuwenkop - kortharig konijn met lange haren rond kop, borst en hals.

Peking/Teddy Widder - halflangharige met zeer fijne zijde-achtige structuur

Teddydwerg  - halflangharig met zachte structuur

Konijnen met aparte vachtstructuren moeten regelmatig geborsteld worden.


 

 

 

Konijnen/cavia's

Over het algemeen zal ik langskomen om je langharige konijn te scheren, uit te wollen of te ontklitten en/of om nagels te knippen.

Scheren/uitwollen                       15,00-20,00

Nagels knippen                              6,00

Ontklitten (niet bij cavia's)           15,00 per uur

 

 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.